Fructose-intolerantie
Wat is fructose-intolerantie
Steeds meer mensen leiden onder fructose-intolerantie. Desondanks is de term nog niet zo bekend en en weten de veel mensen niet van het bestaan van de deze intolerantie op het gebied van fructose. Veel bekender zijn de lactose- en gluten-intolerantie. Voor deze intoleranties zijn er veel vervangende producten te vinden, bijvoorbeeld in onze webshop en onze winkel in Apeldoorn. Voor een lactose intolerantie bestaan inmiddels ook medicijnen die ingenomen kunnen worden voor consumptie van lactose houdend eten en drinken. Maar terug de vraag “Wat is fructose-intolerantie”, wat is het precies?
Fructose intolerantie is een intolerantie voor fructose, het suiker dat in vruchten voorkomt. Het zit in bijna al het fruit, groenten en ook graanproducten. Maar fructose is ook een bestanddeel van gewonen suiker ook sacharose genoemd. Deze stof wordt in grote hoeveelheden in zoetigheid en zoet drinken verwerkt. We willen je in dit artikel graag meer vertellen over de intolerantie en de producten van Frusano.
Vormen van fructose-intolerantie!
Er bestaan twee zeer verschillende soorten van intolerantie van fructose. Er zijn mensen die volledig fructose vrij moeten leven en mensen die fructose arm moeten leven. Hiernaast tonen we de twee types.
Type 1: Fructose Arm. Intestine fructose intolerantie. Deze vorm wordt ook wel fructosemalabsorptie genoemd. Het is de meest voorkomende versie van fructose-intolerantie. Het is het gevolg van een defect transportsysteem voor fructose in de dunne darm.
Type 2: Fructose vrij. Erfelijke fructose intolerantie (HFI). Deze vorm van fructose intolerantie verwijst naar een zeer zeldzame, aangeboren aandoening van het fructosemetabolisme.Erfelijke fructose-intolerantie komt veel minder vaak voor dan frucstosemalabsorptie.
Welke producten bevatten fructose?
Fructose, een natuurlijke suiker, wordt aangetroffen in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit en granen. Hoewel geen enkel voedingsmiddel volledig vrij is van fructose, varieert de concentratie ervan sterk, van enkele milligrammen tot meer dan 40 gram per 100 gram, zoals in honing. Het fructosegehalte van fruit kan aanzienlijk verschillen afhankelijk van factoren zoals rijpheid, variëteit en herkomst.
Hoewel veel mensen fructose associëren met fruit, is het belangrijk op te merken dat de meeste fructose in ons dieet afkomstig is van toegevoegde suikers, zoals sacharose. Deze suikers worden vaak gebruikt in producten zoals frisdrank, ijs, snoep en chocolade. Hierdoor bevatten ze vaak meer fructose dan vers fruit.
Het verminderen van de inname van fructose kan worden bereikt door het vermijden van sterk gezoete voedingsmiddelen en het kiezen voor alternatieven met minder of geen toegevoegde suikers. Zelfs bij het vermijden van fruit met een hoog fructosegehalte, zoals appels, kunnen mensen nog steeds voldoende vitamines binnenkrijgen door te kiezen voor vruchten met een lager fructosegehalte, zoals bessen, frambozen, aardbeien en rabarber.
Naast fruit kunnen ook andere voedingsmiddelen goed worden verdragen bij fructose-intolerantie, zoals pasta, rijst, quinoa, zuivelproducten, vlees, vis en eieren. Groenten met een laag fructosegehalte, zoals avocado’s, komkommers en courgettes, kunnen ook worden opgenomen in het dieet, hoewel individuele toleranties kunnen verschillen en moeten worden getest.
Zoetheid in Frusano producten
Alle producten van frusano worden gezoet met mout- en druivensuiker van fructosevrije glucosestroop. Hiermee worden allerlei alternatieve zoetstoffen, fructosevrije chocolade, jam, snoep en gezoete dranken gemaakt. Op deze manier kunt u met een fructose-intolerantie toch normaal eten en nauwelijks beperkingen ervaren.